Gratulerer med dagen! Id mubarak!
I ramadan, fastemåneden, understrekes betydningen av fellesskap og solidaritet, tålmodighet og selvbeherskelse, og de troende oppfordres til å strebe etter det gode, avstå fra all strid og ufred og konsentrere seg om åndelig fordypelse. Under ramadan skal man gi avkall på mat og drikke fra daggry til solnedgang.
"Id" er arabisk og betyr «festen som bryter fasten». Feiringen begynner ved solnedgang den siste dagen i ramadan, og varer hele neste dag.
I muslimske land preger id-feiringen hele samfunnet, og det er store offentlige fester og markeringer i tillegg til de religiøse markeringene i moskeene og samlinger i private hjem. Feiringene er ofte preget av regionale og lokale tradisjoner, men noen grunnelementer går igjen over hele verden: Etter id-bønnen markeres tilhørighet til fellesskapet ved å spise sammen og gi og motta gaver.
I Norge har mange muslimer bevart ulike tradisjoner fra sitt eller sine foreldre og besteforeldres opprinnelsesland. Samtidig har man begynt å utvikle nye tradisjoner som også reflekterer den norske kulturen. Et eksempel er den såkalte ramadan-kalenderen for barn, med luker eller små gaver for hver dag i ramadan.
Id-feiringen i Norge har gjennom de siste tiårene dessuten fått et stadig mer offentlig preg, i takt med at den muslimske befolkningen har vokst og blitt en stadig mer naturlig del av samfunnet. Fra å være en feiring som stort sett foregikk i moskeene og i hjemmene, preger id i tillegg flere steder bybildet, med feststemte mennesker og ulike former for åpne arrangementer som ofte er særlig tilrettelagt for barn. Det har også blitt vanlig at representanter for det offentlige Norge, som ordførere, statsministeren eller sentrale politikere offisielt hilser muslimene på deres festdag
På bildet ser du ordfører Marianne Borgen og skuespiller Imam Meskini. Begge deltar på "festen etter fasten" som sendes på NRK lørdag 22. april kl 19.50 NRK: Festen etter fasten