Hovedseksjon

Papirtraner for fred

en person som jobber på en datamaskin

Hos oss i dag er det Anna som bretter papirtraner. Men denne historien handler om japanske Sadako.

Sadako var to år gammel da en atombombe ble sluppet over hjembyen hennes Hiroshima. På tross av at Sadako ble blåst ut av vinduet i huset sitt, overlevde hun. Den radioaktive strålingen førte til at en rekke barn i Hiroshima utviklet leukemi og andre former for kreft. Sadako var en av disse og fikk beskjed av legene om at hun hadde mindre enn ti år igjen å leve.

En gammel japansk legende sier at dersom du bretter 1000 origamitraner vil du få et ønske oppfylt. Tolv år gamle Sadako ønsket å leve, og startet derfor å brette papirtraner. Etter hvert som kreften utviklet seg, endret hun ønsket sitt til fred på jorda i stedet. Da hun døde den 25 oktober 1955 hadde hun bare rukket å brette 644 papirtraner. For å videreføre drømmen hennes brettet venner og familie de resterende 356, og gravla henne omkranset av de 1000 papirtranene.
I 1958 ble en statue av Sadako avduket i Hiroshima til minne om henne og alle barna som døde av konsekvensene av atombomben. Ved foten av statuen står det skrevet: «Dette er vårt rop. Dette er vår bønn. Fred på jorden.»

I tiden framover, inviterer Mika deltakere og lærere til å være med og brette origamitraner for å hedre Sadako og hennes ønske om en fredelig verden. Papirtranene som lages her på Oslo VO Nydalen skal overrekkes den japanske delegasjonen, fra Nihon Hidankyo, som kommer for å motta Nobels fredspris i Oslo 10. desember.

På biblioteket finner du papir og instruksjonsvideo, hvis ingen sitter i kantinen og bretter papirtraner.